Hastanın durumuna ve talebine göre değişebilen bu durum, hekim tarafından kararlaştırılır. Hiçbir dişi bulunmayan ve kemik yapısı sağlam olan hastalar, implant üstü protez kullanabilirler. Tamamen dişsiz ağızlarda, hareketli protez kullanılırken kemik yapısını desteklemek ve çiğneme kuvvetini arttırmak için implant kullanılır. İmplantların kullanılması ile protezlerin daha sağlıklı kullanılması amaçlanmaktadır.
İmplant üstü protez kimlere uygulanır?
Tamamen dişsiz olan ağızlarda, çenenin büyüklüğüne göre genel olarak alt çenede 4-6, üst çenede ise 6-8 arası implant ön görülmektedir. Hareketli protezlerde ise bu sayı azalmaktadır. Hareketli protezler için alt çenede 2-4 imlpant, üst çenede ise 4 implant kullanılması ön görülmektedir. İmplant Üstü protez için en az 2 en fazla 8 implant düşünülebilir.
İmplant destekli hareketli protezlerin bakımı nasıl yapılır?
- Hareketli implant üstü protez temizliğinin günlük 2 defa yapılması gerekmektedir ve gece uyurken kişinin rahat etmesi için mutlaka çıkartılmalıdır.
- İmplant çevresi ve ataşmanların da dikkatli bir şekilde fırçalanması gerekmektedir.
- Protezler, lastiklerle desteklenir ancak zaman içerisinde tutuculuğunu kaybedebilirler. Tutuculuğu kaybolan lastiklerin değişiminin yapılması gerekmektedir.
- İmplant üstü hareketli protezlerin yıl içerisinde her 3-6 ayda bir uzman hekim tarafından temizlik ve bakımının yapılması gerekmektedir.
İmplant destekli köprünün bakımı nasıl yapılır?
- İmplant destekli köprülerin bakımı, normal diş bakımı gibi günde 2 defa fırçalama gerektirir.
- Protez ile dişeti arasında kalan ara bölümün temizliğinin ara yüz fırçası ile yapılması gerekmektedir.
- Protezlerin takıldığı ilk yıl içerisinde 3-6 ayda bir hastanın diş hekimine görünmesi tavsiye edilmektedir.
Özel Akvadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi sağlıklı gülüşler diler…