İmplant yaptırma yaş dönemleri diş hekimleri tarafından 18 yaş ve sonrası olarak belirlenmektedir. İmplant yaptırma yaşları yalnızca bazı özel durumlarda 15 veya 16 yaş olarak da tercih edilebilmektedir.
İmplant tedavisi doğrudan kişinin çene yapısına ilişkin bir uygulama olması nedeniyle, bir hasta için İmplant uygulama zamanı olup olmadığına röntgen incelemeleri sonunda karar verilmektedir.
İmplant tedavisi için alt yaş sınırı bulunurken üst yaşa ilişkin bir sınır bulunmamaktadır. Kişilerin yaşlarının yanı sıra çene yapılarının İmplant tedavisi için uygun olup olmadığının belirlenmesi yeterli olmaktadır.
İmplant Uygulamaları Ağrılı Mıdır?
İmplant uygulamalarında ağrı klasik yöntemin kullanılması durumunda karşılaşılan bir durum olarak bilinmektedir. Ağrının şiddeti ise hastaya göre değişkenlik göstermekte olup, çok şiddetli ağrılar için ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Klasik İmplant tedavisinin yanı sıra son yıllarda çok tercih edilen lazer İmplant tedavilerinde ise herhangi bir ağrı oluşmadığı bilinmektedir. Fakat uygulama çene kemiği ile teması zorunlu kıldığı için her türlü operasyon sonrasında sızlamalar mutlaka olmaktadır.
İmplant uygulaması esnasında ise işlem yapılacak bölge uyuşturulduğu için herhangi bir acı hissedilmemektedir. Hastanın operasyon sonrasında da acı hissetmemesi için bazı diş hekimleri tarafından ağrı kesici kullanımına başvurulduğu bilinmektedir.
İmplant Uygulamalarında Hangi Anestezi Yöntemi Kullanılır?
İmplant, uygulamalarında kullanılan anestezi yöntemi lokal anestezi olarak bilinmektedir. Yalnızca operasyonun yapıldığı bölge için iğne yardımıyla bir anestezi uygulanmakta olup operasyon sonrasında anestezi etkisi geçmektedir.
Klasik İmplant yöntemi zorlayıcı bir tedavi şekli olduğu için anestezi uygulanmadan yapılması mümkün olmayan bir yöntemdir. Fakat lazer İmplant uygulamasında lokal anesteziye de gerek kalmadan işlem yapılması sağlanabilmektedir.
İmplant yaptırma yaşları belirlenirken çene kemiği gelişimi üzerinden bir hesaplama yapılmakla beraber anestezi kullanımına bağlı olarak da bir planlama yapıldığı bilinmektedir. Çok zorunlu olmaması durumunda 18 yaşından küçük çocuklar için anestezi uygulamalarının yerine alternatif tedaviler uygulanması tavsiye edilmektedir.
Diş İmplantı Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş İmplant tedavisi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Ağız ve diş bakımının tedavi öncesinden düzenli olarak yapılmaya başlanması önemlidir. Hijyenin sağlanamadığı durumlarda enfeksiyon riski olunmaktadır.
- İmplant tedavisi öncesinde mutlaka çene kemiğinin görüntülenmesinin yapılması gerekmekte olup uygunluk olmaması durumunda tedaviye başlanmaması gerekmektedir.
- Çene kemiğinin uygun olmaması durumunda ilk olarak çene tedavilerinin gerçekleştirilmesi ve İmplant uygulamasına hazır hale getirilmesi gerekmektedir.
- İmplant uygulamasında anestezi kullanıldığı için uygulamadan bir gece öncesinde yeme ve içmeye ara verilmesi gerekmektedir.
- Uygulamadan sonra ağrı oluşabileceği için aktif olarak çalışan kişilerin gerekli izinlerini almaları önerilmektedir.
- Tedavi esnasında kişilerin kendi tercihlerine bağlı olarak genel anestezi almaları da mümkün olduğu için bu durumun tedavi öncesinde hekime bildirilmesi gerekmektedir.
İmplant Tedavisi Kimler İçin Riskli Olabilir?
İmplant tedavisi için riskli kişiler klasik tedavide oluşacak olan kanamalar nedeniyle öncelikle kan pıhtılaşma sorunu olan kişilerdir. Oluşan kanamaların durdurulabilmesi için operasyon öncesinde gerekli tedbirlerin alınmış olması önemlidir.
Şeker ve tansiyon hastaları da İmplant tedavisi için riskli grup arasında yer almaktadır. Şeker hastalarının özellikle açık yaralarının kapanmaları zor olduğu için risk oluştururken, tansiyon hastalarının da anestezi kullanımı ile ilgili olarak risk taşıdıkları bilinmektedir.
İmplant yaptırma yaşları olarak bilinen 18 yaş ve üzeri kişilerin bu riskleri taşımaları durumunda operasyon öncesinde mutlaka hekimlerine bilgi vermeleri gerekmektedir. Yapılan incelemelere göre farklı bir tedaviye yönlendirme yapılabileceği gibi, gerekli önlemler alınarak tedavinin tamamlanma kararına da varılabilmektedir.