Kompozit Dolgu tedavisi doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinde, dolgu diş yapısına kimyasal bir bağlantı kurar ve bu şekilde dişten ayırt edilemez. Estetik açıdan kaygı duyanların başvurduğu dolgu çeşitlerinden biri olan Kompozit dolguların dişin doğal görünümü koruyarak diş bütünlüğünün bozulmasını önler. Bu dolgu çeşidinin en önemli avantajı dışarıdan bakıldığı takdirde hiçbir şekilde belli olmamasıdır.
Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?
Kompozit Dolgu, dişlerde meydana gelen bozuklukları ve boşlukları gidermek amacıyla yapılacaksa diş hekimleri dolgu esnasında anestezi ya da sedasyon uygulamasına gerek duymazlar. Fakat bu dolgular çürük bir dişin tedavisinde kullanılacaksa çürüğü temizleyebilmek için lokal anestezi uygulanır.
Dolgu tedavisi yapılacak dişin yüzeyine ilk olarak jel uygulaması yapılmaktadır. Kompozit malzemeler, dişin doğal rengine göre tasarlanır. Tasarlanan dolgular dişe yerleştirilerek gerekli olan şekillendirme işlemleri yapılır. Daha sonra dolgunun dondurulması ve sertleştirilmesi için led mavi ışıktan yardım alınır. Kompozit dolgu tamamen sertleştikten sonra son rötuşlar yapılarak cilalamayla işlemiyle tedavi süreci tamamlanır. Bu süreç yaklaşık olarak 30 ila 40 dakika arasında bir sürede tamamlanmaktadır. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra yaklaşık olarak 4 saat sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeklere temas etmemesi gerekir.
Kompozit Dolgunun Avantajları
İnsanlar dişlerinde meydana gelen çürüklerin, çatlakların ve zedelenmelerin kapatılması için başvurdukları Kompozit dolguların bazı avantajları vardır. Kompozit Dolgu Avantajları şu şekilde sıralanabilir.
- Kompozit dolgunun en büyük ve en önemli avantajı doğal diş rengine uygun olarak tasarlanarak dişlere monte edilmesidir. Bu sayede dişlerin doğallığına bir zarar gelmez ve estetik açıdan sıkıntılar yaratmaz.
- Diğer dolgu çeşitlerinin ön dişlerde kullanılmaması gibi bir sorun Kompozit dolgularda yoktur. Kompozit dolguların ön dişlerde kullanılmasının hiçbir zararı ya da olumsuzluğu yoktur.
- Kompozit dolgu tedavisi süreci en fazla 40 dakikalık bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Tedavi sonrası hiçbir şekilde ağrı ya da sızı hissedilmez.
- Diş kırılmalarına karşı dişi korur ve dişlerin görevlerini yerine getirmesinde bir sıkıntı çıkarmaz.
- Diğer dolgu çeşitlerine göre kahve, çay gibi besinlerin yol açacağı çürüklere karşı daha dayanıklılardır.
Kompozit Dolgu Ömrü Ne kadar?
Kompozit Dolgu Ömrü, ağız ve diş sağlığınıza ve hijyeninize gereken önemi verdiğiniz taktirde 10 yıla kadar dayanabilir. Kompozit dolgular çiğneme ve diğer ağız hareketlerine uyum sağladığı ve dayanıklı olduğundan uzun süreler boyunca kullanılabilir. Bu dolguların uzun süre kullanmak istiyorsanız diş bakım kültürüne sahip olmanız gerekir.
Kompozit Dolgu Fiyatı
Kompozit dolgu fiyatı, dolgu uygulanacak dişte oluşan hasara, reçine oranına, dişte oluşturduğu eksikliklerin tamamlanmasına göre farklılık gösterebilir. Kompozit dolgu fiyatı hakkında ayrıntılı bilgi alabilmek için Akvadent Diş Polikliniği ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.