Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Konservatif ve Restoratif Diş Tedavisi

Konservatif ve Restoratif Diş Tedavisi

Konservatif ve restoratif diş tedavisi herhangi bir sebeple dişin sert dokusunda diş çürükleri ve benzeri form bozuklukları meydana gelmesi durumunda başvurulan tedavi yöntemidir kısaca diş dolgusu olarak bildiğimiz tedavidir. Tedavi süreci kısa ve kolay birkaç aşamadan meydana gelir. Diş hekimi bu tedavi türünün konservatif adını verdiğimiz kısmında; deforme olmuş çürük sert dokuyu temizleyerek işe başlar. Ardından dişin kalan sağlam kısımları göz önünde bulundurularak kaybolan diş dokusunu elinden geldiğince onarır. Bazı durumlar bu onarma yapılamamakta olup çürük diş çekimi gerçekleştirilir. Çürük diş ağrısı genellikle pulpa dediğimiz diş özüne çürük yaklaştığında daha çok hissedilebilmektedir. Bu durumda Çürük diş kırılması da gözlemlenebilmektedir.

Restoratif diş tedavisi ise diş hekimi tarafından çürük diş sert doku temizlendikten sonra, kaybolan diş dokusu yerine dolgu malzemesiyle onarım yapılması şeklinde gerçekleşir. Bu yöntem hem görünüşü estetik hale getirmek hem de dişin işlevini koruması için yapılmaktadır. Hastaya konservatif ve restoratif diş tedavisi uygulanabilmesi için, söz konusu dişin kurtarılabilir durumda olması şarttır. Adından da anlaşılabileceği üzere diş hekimi dişin kurtarılabileceğine dair ihtimal olması durumunda, kolaya kaçmak yerine dişi kurtarmayı tercih edecektir.

Diş Çürükleri Nasıl Engellenebilir?

Dişte çürük oluşumunu engellemenin tüm diş hekimleri tarafından kabul edilen 4 altın kuralı vardır:

  • Dişleri doğru ve düzenli fırçalamak,
  • Bol su tüketmek,
  • Asitli gıdalardan kaçınmak,
  • Ve tabii ki düzenli diş hekimi kontrolleri.

Diş Dolgusu Çeşitleri

Günümüzde hala kullanılmakta olan iki temel dolgu türü bulunmaktadır. Bunlardan diş çürükleri tedavisi nasıl yapılıyorbirincisi halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolgulardır. Diğeri ise beyaz dolgu olarak adlandırılan kompozit dolgulardır.

Genel geçer yargıya göre beyaz kompozit dolguların gümüş amalgam dolgulara göre daha dayanıksız olduğu düşünülürdü. Fakat son dönemde yapılan geliştirmeler sonucunda beyaz kompozit dolgular da en az gümüş amalgam dolgular kadar sağlam ve kullanışlı hale getirildi. Üstelik estetik açıdan da çok daha şık görünüyorlar ve daha sağlıklılar.

Dolgu fiyatları göz önünde bulundurulduğunda, hangi dolgu türünü seçeceğiniz aslında büyük oranda bütçenizle alakalı. Ancak amalgam dolgularla ilgili sağlığı tehdit ettiği yönünde bazı endişeler yok değil. Hatta ihtiva ettiği cıva dolayısıyla İsveç gibi bazı Avrupa ülkelerinde uygulanması yasak. Dolayısıyla ülkemizde ve dünya genelinde gümüş amalgam dolguların beyaz kompozit dolgularla değiştirilmesi sık gerçekleşen bir işlem.

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp