Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Lökoplaki Nedir? Lökoplaki Tedavisi Nasıl Olur?

Ağızda mukozal doku üzerinde oraya çıkan kalın beyaz ya da grimsi lekelere Lökoplaki adı verilmektedir. Bu hastalık genellikle ciddi bir sorun değildir ve ciddi sorunlara yol açmaz. Ancak ortaya çıkma nedenine göre çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilir.  Bu nedenle sizlere Lökoplaki nedir? Lökoplaki Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Lökoplaki Tedavisi Nasıl Olur? gibi çeşitli konularda bilgi vermeye çalışacağız.

Tarih10 July 2024 13:09

Lökoplaki hastalığı halk arasında beyaz damak ya da beyaz diş eti hastalığı olarak da bilinmektedir. Genellikle ağız içinde yanak, dil ve boğaz kısmında ortaya çıkar. Bu hastalıkla karşı karşıya olan bireylerin damaklarında, dilinde ya da diş etlerinde mavimsi ya da beyazımsı çıkıntılar ve sertleşmiş bir yapı ortaya çıkar.

Lökoplaki hastalığı genellikle iyi huyludur ve ciddi bir sorun olarak görülmez. Ancak altında yatan nedenlere göre çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Bu hastalıklar arasında en önemli olanı kanserdir. Ağız içinde dilin alt kısmında ya da ağzın herhangi bir bölümünde ortaya çıkan ağız kanseri, Lökoplaki lekeleriyle birleşik olarak görülebilir. Bu nedenle Lökoplaki hastalığı ile karşı karşıyaysanız ve kısa süre içerisinde bu lekeler kendiliğinden geçmediyse ya da size ciddi şekilde sorunlar oluşturuyorsa diş hekimlerine başvurarak yardım almanız gerekmektedir.

Lökoplaki Nedenleri Nelerdir?

Lökoplaki hastalığının tam olarak hangi nedenden dolayı ortaya çıktığı bilinmemektedir. Ancak bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülen çeşitli etkenler vardır. Bu etkenler arasında en yaygın görüleni tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı gelmektedir. Ayrıca alkol ve zararlı madde kullanımı gibi kötü ve zararlı alışkanlıklarda bu hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir. Ağız ve diş bakımına gereken önemin verilmemesi, diş ve diş eti iltihaplanmaları gibi çeşitli ağzı ve diş rahatsızlıkları beyaz damak hastalığına yol açabilir.

Lökoplaki Belirtileri Nelerdir?

Lökoplaki hastalığı genellikle aşağıdaki durumlarla kendini belli eder.

  • Ağzın çeşitli bölgelerinde çıkan ve temizlenmesine rağmen gitmeyen beyaz, gri ya da mavimsi lekeler
  • Ağız içinde çıkan sert ve kalın lekelenmeler
  • Kırmızı renkteki benekler
  • Ağız içinde çıkan tüylü lekelenmeler

Ağzınızda yukarıdaki bahsettiğimiz durumlar meydana gelmişe, nodüller ya da çıktılar varsa ya da ağzınızda sebepsiz yere kanamlar veya yaralar oluşuyorsa diş hekimlerine başvurarak yardım almalısınız. Çünkü lökoplaki ya da daha ciddi bir rahatsızlıkla karşı karşıya olabilirsiniz.

Lökoplaki Tedavisi Nasıl Olur?

Diş hekimleri Lökoplaki hastalığının tanısını çok kolay ve kısa bir süre içerisinde koyabilir. Bu hastalık genellikle oral pamukçuk hastalığı ile karıştırılabilir. Ancak diş hekimleri çeşitli tekniklerle bu iki hastalığı birbirinden kolaylıkla ayırabilir. Lökoplaki tanısı sırasında diş hekimleri herhangi bir durumdan şüpheleniyorsa ya da tedbir amaçlı bölgeden bir parça alarak patolojik incelemeye gönderebilir.

Lökoplaki hastalığı genellikle kısa bir süre içerisinde hiçbir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşir. Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmak ya da Lökoplaki hastalığına neden olabilecek durumlardan kaçınılması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hastalığın kısa sürede kendiliğinden iyileşebilmesi için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan beyaz, mavi ya da grimsi lekeler giderek daha da çoğalabilir ve kendiliğinden iyileşmeye bilir. Bu durumda diş hekimlerine başvurulmalıdır. Diş hekimleri, muayene ve çeşitli testler sonucunda bu lekelenmelerin neden çıktığını ve neden bu kadar çoğaldığını anlayabilir. Daha sonra sizin için en uygun tedavi süreci planlanarak en kısa sürede sağlığınıza kavuşabilmeniz için ellerinden geleni yaparlar.

Lökoplaki hastalığı ile karşı karşıya kalmak istemiyorsanız ağız ve diş sağlığınıza, bakımınıza dikkat etmelisiniz. Ayrıca tütün ve tütün ürünlerini, alkol ve zararlı maddeleri kullanmamalısınız. Bu ürünleri kullanıyorsanız kısa süre içinde bırakmalısınız. Bırakmakta zorluk çekiyorsanız profesyonel yardım alabilirsiniz.

Rate this post
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp