Ortodonti; diş hekimliğinin uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkilerini kontrol edip tedavi eden uzmanlık dalı olmaktadır. Ortodonti; Fransızca orthodontie kelimesinden gelmektedir. Bu kelime diş düzeltme mesleği anlamına gelmektedir. Eski Yunanca’da da düz ve diş kelimelerinin birleşimi kullanılmaktadır. Ortodonti alanında uzmanlaşmış olan hekimler ise ortodontist olarak isimlendirilmektedir. Hastanın geçmişine ve ağız içerisindeki duruma bakılarak tedavi planlaması yapılmaktadır. Dişlerin alçı modeli alındıktan sonra röntgeni çekilmektedir ve sonrasında hastaya ortodontik çalışma uygulanmasının gerekli olup olmadığına karar verilmektedir. Ortodontik tedavi ile hem dişlerin daha estetik görünmesi sağlanmaktadır hem de diş ve çenedeki problemler düzeltilmektedir.
Ortodonti Uzmanının İlgilendiği Diş Problemleri Nelerdir?
Ortodontistlerin baktığı hastalıklar aşağıdaki gibidir:
- Dişlerinde yamukluk, çarpıklık veya şekil bozukluğu olanların dişlerini tedavi etmektedir.
- Çene bölgesinde doğuştan veya sonradan oluşan şekil ve kapanış bozuklukları, çene kırıkları düzeltilebilmektedir.
- Parmak emme, yanlış biberon kullanımı gibi durumlardan dolayı çenede ve dişlerde meydana gelen yapısal bozukluklar ortodontist tarafından düzeltilebilmektedir.
- Alt veya üst çene kaynaklı çene seviye farklılıkları tedavi edilebilmektedir.
- Çene kisti ve çene travmaları ile ilgili rahatsızlıklar tedavi edilebilmektedir.
Ortodonti Tedavisi Sırasında Kullanılabilecek Araçlar Nelerdir?
Ortodonti tedavisinde kullanılan araçlar aşağıda verilmiştir:
- Şeffaf plak
- Hareketli ortodontik araçlar
- Sabit ortodontik araçlar
- Vidalı araçlar
Ortodonti Tedavisi Her Yaşta Gerçekleştirilebilir Mi?
Ortodonti tedavisi için yaş sınırı bulunmamaktadır. Yaşanan probleme göre her yaşa uygun tedavi planlaması yapılabilmektedir ve ortodonti tedavisinin süresi de buna göre değişiklik göstermektedir. Ancak erişkin ortodontisi daha yaygın olmaktadır. Hem estetik kaygıları en aza indirmek hem de ağız içerisindeki bozuklukları düzeltmek amacı ile ortodonti tedavisi uygulanmaktadır. Ortodonti tedavilerinin bazıları için hastanın 18 yaşını doldurması gerekmektedir. 18 yaşını doldurmasının beklenmesinin sebebi ise; kemik gelişiminin tamamlanmasının beklenmesidir.
Ortodonti Tedavileri Esnasında Ağrı Hissedilir Mi?
Ortodonti tedavilerinde acı hissi oluşmamaktadır. Hem uygulama seansları hem de ara seanslar gelişen teknoloji ile beraber olabilecek en ağrısız şekilde tamamlanmaktadır. Ancak tedavi tamamlandıktan sonra bir iyileşme süresi gerekmektedir. Örneğin tel takılmış ise; bu iyileşme süreci içerisinde ilk 1 haftalık süreçte ağız içerisinde yaralar görülebilmektedir. Ancak alışma sürecinin tamamlanması ile beraber herhangi bir ağrı veya acı olmamaktadır.
Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürmektedir?
Ortodonti tedavisinin süresi; hastanın yaşına, ağız içerisindeki problemin şiddetine, uygulanacak tedavi tekniğine ve tercih edilen doktora göre değişiklik göstermektedir. Hastanın tedavi sürecinde gösterdiği uyum ve kararlılık da tedavi süresi üzerinde etkili olmaktadır. Hastanın randevularını aksatmaması, doktorunun tavsiyelerine uyması, ağız bakımını düzenli olarak yapması, braketlerini ve tellerini sık sık kırmaması, tedavi için kullanılan aracı düzgün kullanması durumunda; tedavi daha kısa sürmektedir. Tedavi planlama da tedavi süresinde etkili olmaktadır. Eğer doğru tedavi planlaması yapılır ise; tedavi süresi daha kısa olmaktadır. Tedavi süreci ne kadar uzun ve şiddetli geçerse geçsin ortodonti tedavisi maksimum 2.5 yıl sürmektedir. Ortalama tedavi süresi ise; 1.5 yıldır. Ancak 1 yıl içerisinde tedavinin sonlanabilmesi de mümkündür.
Ortodonti Tedavisi İle Düzeltilmiş Olan Dişler Tekrar Bozulur Mu?
Ortodonti tedavisinin kalıcılığına bakıldığında; tedavi sonrasında dişlerin geldiği yeni konumu koruyabilmesi için pekiştirme tedavisinin uygulanması gerekmektedir. Dişler canlı kaldıkları süre boyunca hareketlidirler. Bu sebeple ortodonti tedavisi görmeyen biri bile yaşlandıkça dişlerinde çapraşıklık oluştuğunu fark edebilmektedirler. Bu yüzden düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri, doktorlarının tavsiyelerine uymaları, ağız bakımına önem vermeleri ve pekiştirme tedavisi görmeleri gerekmektedir.