Ortodonti Nedir derseniz; Ortodonti diş hekimliğinin pek çok alt dalından bir tanesidir. Ortodonti Yunanca kökenli bir kelimedir ve dişlerin yapısal ve estetik bozukluklarıyla ilgilenmektedir. En basit şekliyle açıklamak gerekirse tüm dişlerin olması gerektiği yerde olmasını ve fonksiyonlarını eksiksiz biçimde yerine getirmelerini sağlamayı amaçlar.
Ortodonti hizmeti, ortodonti alanında uzmanlaşmış diş hekimleri tarafından verilmesi gereken bir hizmettir. Bu hizmet dahilinde dişler, çeneler, damaklar ve bahsi geçen bu bölgelerdeki yumuşak ve sert tüm dokular tanıya ve tedaviye dahil edilebilir.
Ortodonti nedir sorusunun yanıtıyla beraber incelenmesi gereken noktalardan biri ortodonti alanı dahilinde kabul edilen problemleri ne olduğudur. Çapraşık dişler, gereğinden fazla aralık olan dişler, kırık dişler, çene ve damak yamuklukları, diş etinde ve diğer yumuşak dokularda gözlemlenen iltihaplar ve buna benzer rahatsızlıkların tümü ortodontinin sınırları içerisindedir.
Ortodonti hastalıkları veya ortodonti problemleri büyük oranda doğuştan gelen ve genlere kodlanmış rahatsızlıklardır. Hastanın dişlerinin dizilimi daha o doğmadan önce DNA yapısında belirlidir. Dolayısıyla ortopedi kliniğinde tedavi edilecek hastaların büyük çoğunluğu doğal sebeplerle orada bulunuyor denebilir. Ancak bu temel faktör olsa da asıl belirleyici dişlere nasıl bakıldığıdır. Dış etkenlerle hasar gören ağız ve diş yapılarının (dişlerin kırılması, çenenin kırılması veya bu yapıların hasar görmesi gibi) tedavisinde de yine ortopedi kliniği devreye girecektir.
Ortodontik tedavi yöntemleri ilgilenilen rahatsızlığın doğası göz önünde bulundurularak belirlenir. Örneğin dişlerin yerleşimleriyle ilgili bir şikayet söz konusuysa diş hekimin kullanabileceği en etkili yöntem çoğu zaman diş telleri olacaktır. Dişler arasındaki mesafe orantılı değilse ve gereğinden fazla ise diş hekimi dişlerin kaplanmasını tavsiye edebilecektir. Çene, damak ve yumuşak doku ile ilgili şikayetler söz konusu olduğunda ise diş hekimi büyük ihtimalle cerrahi müdahaleler önerecektir. Tabii ki bunlar çok genel ifadelerdir ve diş hekiminin doğru tedavide karar kılabilmesi için hastayı hem klinik olarak hem de radyolojik olarak muayene etmesi gerekecektir.
Ortodontik Tedavi Çeşitleri Nelerdir?
- Metal Diş Teli (Metal Braket)
- Şeffaf Plak
- Hareketli Aparey (Mütaharrik Aparey)
- Lingual Diş Teli
Olmak üzere 4 Çeşit ortodontik tedavi çeşidi vardır.
En çok tercih edileni hakli hazırda Metal Braket tedavisidir.