Alt ve üst çenenin konumlanmasında ileri seviyede bozukluklar varsa ve bu durum bireylerin hem fonksiyonelliğini hem de estetiğini etkiliyorsa Ortognatik Cerrahi sayesinde bu problemden kurtulmak mümkündür. Alt ya da üst çenenin ileride ya da geri olması, ısırma, çiğneme, konuşma ve diğer ağız hareketlerini etkileyebilir. Ayrıca bu durum insanların estetik görünümüne de olumsuz etki oluşturabilir. Bu nedenle bu durumu tedavi ettirmek isteyebilir. Tedavi ettirebilmek için ortodonti ve çene cerrahisi uzmanlarından yardım alarak Ortognatik cerrahiye başvurabilirler.
Kimler Ortognatik Cerrahiden Yararlanabilir?
Çene cerrahisinden yararlanmak isteyen insanların çene kemiği gelişimini tamamlaması gerekmektedir. Çene cerrahisine aşağıdaki rahatsızlıklara sahip bireyler başvurabilir.
- Çene yapısı üzerine yerleşmiş olan dişler ağız kapatıldığında tam olarak üst üste oturmadığında
- Alt ya da üst çenen ileride ya da geride olması durumunda
- Çene yapısının estetik görünüme olumsuz etki yaratması durumunda
- Çene yapısı bozukluğu nedeniyle ısırma, çiğneme, konuşma gibi ağız hareketlerinde sıkıntı yaşayanlar
- Çenenin konumu nedeniyle solunum fonksiyonlarında problemler oluşan bireyler
Ortognatik Cerrahi Nasıl Uygulanır?
Ortognatik cerrahi ile çene yapısındaki problemleri tedavi ettirmek isteyen bireye ilk olarak tomografi ve röntgen çekimlerli gerçekleştirilir. Daha sonra elde edilen veriler doğrultusunda tedavi süreci planlanır ve hasta kişiye tedavi süreci hakkındaki ayrıntılı bilgiler verilir. Daha sonra hasta bireyin onayı doğrultusunda tedaviye başlanır.
Tedavinin ilk adımı 1 ila 2 yıl arasında bir süreçte tamamlanacak diş teli (ortodonti) tedavisidir. Bu tedavi sürecinde dişlerin çene yapısı üzerindeki dizilimleri düzeltilerek, istenilen dizilime ve görünüme kavuşması sağlanır. Bu şekilde hem dişlerin konumu düzenlenir hem de çene kapanışlarının tam oturması sağlanır.
Ortodonti tedavisi tamamlandıktan sonra dişler doğru konumuna kavuşturulduktan sonra Ortognatik cerrahi işlemine geçilir. Çene cerrahları 3 boyutlu görüntüler doğrultusunda ameliyat süreci tasarlanır ve hastaya süreç hakkında bilgiler verilir. Ameliyat sonrasında hasta bir aylık bir iyileşme süreci geçirir. Daha sonra 6 ila 12 ay arasında bir süreçte tamamlanacak olan ortodonti tedavisi sağlanır. Bu aşamada yapılan ortodonti tedavisinde ilk uygulanan ortodonti tedavisinde ve çene ameliyatı sonrasında dişlerin ve çenenin konumun kalıcı olabilmesi sağlanır.
Ortognatik Cerrahi Sırasında Ağrı Olur Mu?
Ortognatik cerrahi genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle ameliyat esnasında hiçbir şekilde ağrı hissedilmez. Ancak tüm cerrahi işlemler sonrasında ortaya çıkabilen ağrı, şişlikler, morarmalar gibi çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Ancak bu sorunların biran önce iyileşmesi için uzman hekimler sizlere ameliyat sonrasında kullanmanız için çeşitli ilaçlar ve yöntemler önerecektir. Bu ilaçları ve yöntemleri uygulayarak kısa bir süre bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.
Ortognatik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?
Ortognatik Cerrahi süreci sizlere uzun gibi gelebilir. Ancak bu tedavi sayesinde hem dişlerinizin dizilimini hem çene konumunuzu hem de yüz estetinizdeki problemleri ortadan kaldırabilirsiniz. Bunlara ek olarak ortognatik cerrahinin avantajları şu şekilde sıralanabilir.
- Daha güzel bir görünüme sahip olacağınız bir yüz estetiği
- Çene ve dişlerin kapanışlarında tam oturmanın sağlanması ve ideal görüntüye ulaşılması
- Isırma, çiğneme, konuşma gibi çeşitli ağız ve diş hareketlerinin fonksiyonlarında düzelme
- Çene ameliyatı olmaya neden olan sorunların hastada yarattığı psikolojik sorunların ortadan kalkması
- Çene ameliyatına karar verilirken uzman hekimlere kişisel bir takım isteklerde bulunarak daha iyi bir görünüme de kavuşabilirsiniz.