Protez Diş tedavisi ile insanlar eksik dişlerinin yerini doldurarak, estetik açıdan sekteye uğrayan ağız ve diş yapısını geri eski haline ve daha iyi bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Bu sayede insanların yaşam kalitesi artar ve kendine özgüveni yerine gelir. Protez dişler, kişilere özel olarak üretilirken, hastanın ağız yapısına uygun bir şekilde tasarlanır. Bu protezler ağız içine sabitlenerek kullanılacağı gibi ağızdan kolayca çıkarılıp takılabilecek şekilde de tasarlanabilir.
Protez diş taktıran insanların bu dişlere alışması için birkaç ay geçmesi gerekebilir. Bu süre içerisinde insanlar yeni dişlerine alışana kadar belirli rahatsızlıklar yaşayabilirler. Yeni dişlerden dolayı garip hissetme, çiğneme ve konuşma esnasında rahat edememe gibi durumlarla karşılaşabilirler. Protez dişler ilk zamanlarda ağız içerisinde gevşeklik veya dolgunluk hissi yaratabilir. Alışma süresi tamamlandıktan sonra hiçbir şekilde rahatsızlıkla ya da başka durumlarla karşı karşıya kalmazsınız.
Protez Diş Nasıl Yapılır?
Protez diş, hastaların istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda üretilmektedir. Protezler eksik dişin yerine uygun olarak hazırlanarak, dişlerin doğal rengine uygun bir şekilde tasarlanır ve kullanımının kolay olmasına dikkat edilerek üretilir. Protez dişler tek bir diş için üretilebileceği gibi dişlerin tamamı için de hazırlanabilir. Protez dişler tasarlanırken hastanın kemik rengi göz önüne alınarak tasarlanır. Bu sayede protez dişlerin diğer dişlerden farkı anlaşılmaz ve doğal olarak gözükür.
Protez Diş Türleri
Protez Diş tedavisi genellikle diş çürümesi, diş kırılması gibi durumlarla dişlerin kaybedilmesi durumunda başvurulan bir yöntemdir. Yani dişlerinizdeki rahatsızlıklar tedavi edilemeyecek durumdaysa ve dişlerinizi kaybedecekseniz protez diş tedavisine başvurulur. Bu tedavi yönteminde en önemli olay sağlıklı dişlere hiçbir zarar gelmemesi ve sağlığının korunmasıdır. Diş protezlerinin iki farklı türü vardır. Bunlardan biri hareketli protezler, diğeri ise sabit protezlerdir.
Sabit Diş Protezleri
Sabit Diş Protezleri, kişilerin ağzını yerleştirildikten sonra kişinin isteği üzerine geri çıkarılması mümkün değildir. Ağız içerisinde yer alan dişlerdeki kayıplar az sayıda ise genellikle sabit diş protezleri ile tedavi gerçekleştirilir. Sabit diş protezleri farklı materyallerle tasarlanabilir. Sabit diş protezleri üretildiği materyale göre kullanım ömrü vardır. Diş hekimlerinin tavsiyesi ve hastaların isteği doğrultusunda sabit diş protezinin hangi materyalden üretileceğine karar verilir. Sabit diş protezlerinin üretildiği materyaller şunlardır.
Zirkonyum
Zirkonyum, beyaz tonlarında sahip bir materyaldir. Sabit diş protezinde en çok tercih edilen materyaldir. Zirkonyum materyalinden elde edilen protez dişler, işlevsel ve estetik açıdan oldukça önemli olmasının yanı sıra sağlamlığıyla da ön plandadır.
Laminate
Laminate materyali, dişlerin ön tarafına ince yaprak şeklinde porselenlerin yapıştırılması ile gerçekleştirilir. Bu protez diş tedavisinde dişlere müdahale oldukça azdır. Laminate diş protezi yalnızca ön dişlerin uygulanmaktadır. Bu protez çeşidi diş kırıklarının, dişlerdeki renk ve lekelerin tedavi gibi tedavilerde kullanılır.
Hareketli Diş Protezi
Hareketli diş protezi, isminden de anlaşılacağı gibi hastaların istediği taktirde çıkarıp takabildikleri protezlerdir. Ağız içerisinde belirli sayıda doğal dişin bulunması durumunda fakat bu dişlerin yeterli gelmediği zamanlarda başvurulan diş protezi tedavisidir. Hareketli Diş protezleri şunlardır.
Total Protezler
Bireylerin ağız içerisinde hiç diş kalmadığında başvurulan protez diş tedavisidir. Alt ve üst çene için ayrı ayrı özel protezler tasarlanır. Akrilik maddesinden üretilen total protezler genellikle takma diş olarak da bilinmektedir.
Parsiyel Protezler
Kancalı protez olarak da adlandırılan Parsiyel Protezler, ağız içerisinde fazla sayıda eksik diş mevcutsa başvurulan bir tedavi şeklidir.
İmmediat Protezler
Doğal dişlerin herhangi bir nedenden dolayı çekilmesi ya da kaybedilmesi durumunda ortaya çıkan estetik olumsuzluğu ortadan kaldırmak için uygulanan geçici protezlerdir.
İmplant Üstü Protezler
Ağız içerisine yer alan dişlerde eksiklik olduğu durumlarda, titanyumdan elde edilen vidalara İmplant adı verilmektedir. Diş kökü yerine kullanılan implantların üzerine protez dişler yerleştirilerek diş eksiklerinin yeri doldurulur.
BİR WEB SİTESİ ANCAK BU KADAR SACMA VE BERBAT OLABİLİRDİ BIR YAZIYI OKURKEN KENDILIGINDEN DIGERINE BILDIRIM GELIYOR ANA SAYFADA DURMADAN BİR BİLDİRİM EKRANI AÇILIYOR YANİ BİR BİLGİ ALALIM DEDİK SİNİRDEN PSİKOLOJİM BOZULACAK