Ağız ve diş sağlığınız için diş etlerinizin de sağlıklı olması gereklidir. Diş etlerinizin sağlıklı olması için sizlerde üzerinize düşeni yapmanız gerekmektedir. Ağız, diş ve diş etlerinizin sağlığı için aşağıdaki maddeleri yerine getirebilirsiniz.
Ağız ve Diş Bakımı
Dişlerinizi her yemekten sonra ya da sabah, akşam olmak üzere günde en az 2 kez fırçalamalısınız. Dişleriniz fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanımına ve gargara kullanımına gereken önemi vermelisiniz. Bu şekilde dişlerinizde plak ve bakteri oluşumunun önüne geçmiş olursunuz.
Dişlerinizi fırçalarken kullandığınız diş fırçası ve diş macunlarının yeterli özelliklere sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Diş fırçanızın uçlarındaki kıllar hafif, diş macununuzun ise yeterli seviyelerde florür içeriyor olması gerekir. Diş fırçanızın en fazla 3 ayda bir olmak üzere değiştirmenizi tavsiye ederiz. Diş hekimlerinin önerdiği antiseptik özelliklere sahip olan gargaralar ile ağzını temizlemelisiniz. Bu şekilde hem ağzınızı hem dişlerinizi tam anlamıyla temizlemiş olursunuz. Altı ayda bir olmak üzere, yani yılda en az 2 sefer diş hekimlerine giderek ağız ve diş sağlığınız için rutin kontrol yaptırmanız gerekmektedir. Rutin kontrolleriniz diş ve diş etlerinizin sağlığı için oldukça önemlidir.
Sağlıklı Yaşam Tarzını Benimsemek
Hayatınız boyuca yaşam tarzınıza dikkat ederek ve spor yaparak genel sağlığınızı koruyabilirsiniz. Yaşam tarzınızı düzene sokarak ve yediğinize içtiğinize dikkat ederek ağız ve diş sağlığınız koruyabilirsiniz. Bu şekilde diş etlerinizde meydana gelebilecek rahatsızlıkları önleyebilirsiniz. Tükettiğiniz besin diş etlerinize zarar verebileceğini unutmayınız. Bu nedenle ağız ve diş sağlığınız için sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınıza yerleştirmelisiniz.
Şekerli ve asitli yiyecek tüketimini en az miktarlarda tutmayı beslenme şeklinize yerleştirmelisiniz. Çünkü şeker ve asitler dişlerinizde çürüklere ve diş etlerinde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Kabuklu yiyeceklerin kabuklarını dişlerinizde kırmamalısınız. Aksi taktirde kabuklar diş etlerinize baskı yaparak diş etlerinizi tahriş edebilir. Ağız ve diş sağlığınız ve hatta genel sağlığınız açısından kalsiyum ve fosfat maddelerini bolca içeren besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.
Edinmiş olduğunuz kötü ve zararlı alışkanlıklarınızdan kurtulmanız sizlere sağlık açısından olumlu bir şekilde geri dönecektir. Sigara ve tütün ürünlerini kullanan bireyler genel sağlığında çeşitli problemler ortaya çıkabileceği gibi ağız ve diş sağlığında da rahatsızlıklar meydana gelebilir. Sigara kullanımı dişlerindeki rahatsızlıkların en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Sigara ve tütün alışkanlığınızdan kurtulmak sağlıklı diş etleri için atacağınız önemli bir adımdır.
Gece yatmadan önce kesinlikle ağız ve diş bakımınızı özenle gerçekleştirmelisiniz. Ağız ve diş temizliğinizi yapmadığınız taktirde dişlerinize ve diş etlerinizi yerleşen bakteriler diş etlerinize zarar verebilir. Dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizde kanamalar oluşuyorsa sizde bu durumdan şikayet ederek dişlerinizi fırçalamayı bırakırsanız, daha ciddi diş problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle diş etlerinizde kanamalar meydana gelse de dişlerinizi fırçalamaya devam etmelisiniz.
Ailesinde diş eti rahatsızlıkları olan bireyler, ağız ve diş sağlığı için daha da özen göstermesi gerekir. Çünkü diş eti rahatsızlıkları kalıtsal olabilir. Bu bireylerin diş ve diş etlerinde meydana gelebilecek rahatsızlıklara yatkınlıkları diğer insanlara göre daha fazladır. Bu nedenle aile bireylerinde diş eti rahatsızlığı olan insanlar, düzenli olarak diş hekimlerine kontrole gitmeli ve ağız ve diş bakımına gereken önemi vermelidir.