Uyku sırasında nefes kesilmesi olarak bilinen Uyku Apnesi, iki farklı türde oluşabilir. Bunlardan biri merkezi, diğeri ise obstrüktif uyku apnesidir. İki türde nefes kesilme süresi birkaç saniyeden dakikaya kadar çıkabilir. Nefes alma durumu kesildikten sonra nefes alma işlemi gerçekleştiğinde nefes nefese kalmış gibi sesler çıkarabilirsiniz. Obstrüktif uyku apnesi, en sık görülen uyku apnesi türüdür. Bu rahatsızlıkta, boğaz kaslarınızın uyku esnasında esner ve hava yolunun tıkanmasına yol açar. Hava yolunuz tıkandığı takdirde nefes alımınız bir süre boyunca durur ve daha sonra tekrar nefes almaya başlarsınız. Bu şekilde gerçekleşen rahatsızlığa Obstrüktif Uyku Apnesi denmektedir. Bu rahatsızlıkta gece boyunca birçok kez nefes alışverişiniz birçok sefer duraksayabilir.
Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
İnsanlar genellikle uykularında nefes alırken rahatsızlıklar yaşadıklarını ve kendilerinde Uyku Apnesi olduklarından bahsederler. Ancak uykuda yaşanan nefes rahatsızlıklarının hepsi uyku apnesini işaret etmez. Uyku Apnesi belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır.
- Uyku halindeyken sürekli horlama
- Gün boyunca yorgunluk hissedilmesi
- Uyandığınızda ağız kuruluğu hissetmek
- Baş ağrısıyla uyanmak
- Ruh halinde sıkıntılar hissetmek
- Depresyon
Yukarıda bahsedilen belirtilerden bir ya da birkaçını aynı anda yaşıyorsanız uyku apnesi sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu sorundan kurtulmak için uzman hekimlere başvurarak Uyku Apnesi Tedavisi için yardım alabilirsiniz.
Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uzman hekimler uyku apnesi tedavisi için ilk olarak apnenin hangi sorundan ortaya çıktığını araştırmak için sizleri muayene ederek bazı testler isteyecektir. Muayene ve testler sonucunda elde edilen veriler ışığında cerrahi işlem gerektiren ya da cerrahi işlemlere gerek duyulmayan tedavi yöntemleri için bir planlama yapılır. Uzman hekim sizleri tedavi süreci hakkında bilgilendirdikten sonra rızanız doğrultusunda tedavi başlanır.
Uyku apnesi sorunu yaşayan insanlar, uyku sürecinde ciddi sıkıntılar yaşamaktaysa uzman hekimler gece sürekli olarak kullanmak için nefes makineleri önerebilir. Bu makineler pozitif hava yolu basınçlandırıcısı ya da CPAP makinesi olabilir. Bu makineler sürekli olarak hava akışı sağladığı için nefes tıkanıklığını ortadan kaldırmaya yardımcı olarak, uykunuzda rahat etmenizi sağlayacaktır.
Tedaviniz için oral dental cihazlarda kullanılabilir. Uzman hekimler tarafından ağzınıza yerleştirilmesiyle sizlerin uyku apnesi probleminizden kurtarabilir. Ayrıca bu cihazlarla birlikte horlama sorunuzda ortadan kalkacaktır. Bu ilaçlar üretilirken diş hekimleri ilk olarak ağız ve dişlerinizin ölçüsünü alır ve sizlerin özel ölçülerinize göre üretilir.
Uyku Apnesi Tedavisi Fiyatları
Uyku apnesi tedavisi fiyatları, hangi tedaviye başvurulacağına ve tedavi esnasında hangi yöntemlerin uygulanabileceğine göre değişiklik gösterebilir. Tedavi için oral bir cihaza gerek duyulursa bu cihazın fiyatı 2.500 – 5.000 TL arasındadır. Tedavi için CPAP makinesi gerekliyse ve reçete ile verilmişse, bu cihazın fiyatını genellikle sigorta karşılamaktadır. Tedavi için cerrahi müdahaleler gerekliyse, sigortanız cerrahi müdahaleleri karşılayacaktır.
Uyku Apnesi Tedavisi Neden Önemlidir?
Uyku apnesinden şüphelen bireyler, muayene olarak bu rahatsızlıkların kendilerinde olup olmadığını öğrenmeleri oldukça önemlidir. Çünkü uyku apnesi horlamadan başka ciddi sorunlara da neden olabilir. Bu rahatsızlığınızı tedavi ettirdiğinizde geceleri daha rahat bir uyku uyursunuz ve gün içerisinde kendinizi daha dinç hissedersiniz. Uykunuzda sürekli olarak nefes tıkanıklığı yaşadığınızdan dolayı derin bir uyku uyuyamazsınız ve bu nedenle gün içerisinde kendinizi yorgun ve stresli hissedersiniz. Bu nedenlerden doalyı uyku apnesi tedavisi oldukça önemlidir.