Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Yanan Ağız Sendromu Nedir?

Yanan ağız sendromu genellikle dil, yanakların iç kısmı ya da ağzın tamamında oluşan yanmaya neden olan hastalıktır. Kronik bir diş rahatsızlığı olan bu hastalık ağız yanması sendromu olarak da bilinmektedir. Bu rahatsızlık insanların günlük yaşantısını etkileyen, morallerini bozan ve onlara ağrılar verebilen bir hastalıktır.

Tarih17 May 2021 16:49

Yanan ağız sendromu ilk ortaya çıktığında, insanda çok sıcak bir yemeği ya da içeceği tüketildiğinde ağız içinin haşlanmasında hissedilen bir his oluşur. Aniden ve uyarı vermeden ortaya çıkan bu rahatsızlık bireylerin yaşam kalitesini düşürdüğü için uzman diş hekimleri tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Ağız yanması nedirAğız yanması rahatsızlığı nedeni belirlendiğinde tedavisi kolaylıkla yapılabilen, ancak bazı durumlarda nedeni bulunamaz ve tedavisi zor olabilir. Bu rahatsızlık toplam nüfusun yaklaşık olarak %2’sinde ortaya çıkmaktadır. Genellikle kadınlarda, erkeklere göre daha fazla rastlanmaktadır. Sigara ya da diğer tütün ürünlerini kullanan kişilerde, diş protezi kullananlarda, stresli bir yaşantısı olan bireylerde, çeşitli gıdalara alerjisi olanlarda daha çok görülmektedir.

Yanan Ağız Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Yanan ağız hastalığında tat ya da ağrı duyularını besleyen sinirlerde ortaya çıkan deformasyonlar sonucunda ortaya çıkar. Bu sinirlere neyin zarar verdiği tam olarak bilinmemektedir. Bu rahatsızlığa neden olan durumlar iki durumda incelenmektedir. Birincisi Primer sendromdur. Bu sendromda insanın duyusal sinirleri ya da merkezi sinir siteminde bir problem olmasından kaynaklanır. İkincisi ise Sekonder sendromudur. Bu durumda bu rahatsızlığın ortaya çıkmasının nendi yetersiz beslenmedir.

Diğer Yanan ağız sendromu nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Çeşitli gıdalara ya da ağız ve diş bakım ürünlerine karşı olan alerjiler
  • Anksiyete ya da depresyon rahatsızlıkları
  • Şeker hastalığı, reflü, tiroid rahatsızlıkları
  • Ağzı kuruluğu hastalığı
  • Ağız içinde ya da dişlerde oluşan enfeksiyonlar
  • Bruksizm
  • Dil ucunun sürekli olarak yanlışlıkla ısırılması
  • Beslenme sıkıntıları
  • Aşındırıcı madde içeren diş macunu ya da gargara kullanımı
  • Asitli yiyecek ve içeceklerin çok fazla tüketilmesi
  • Tam oturmayan ya da çeşitli problemleri olan protezler

Yanan Ağız Sendromu Belirtileri

Yanan ağız sendromu en belirgin özelliği herkesin bileceği gibi ağızda oluşan şiddetli yanmadır. Bu rahatsızlığın diğer belirtileri;

  • Ağızda oluşan acı tat
  • Ağızda metalik tat
  • Ağız kuruluğu
  • Yutmada zorluk yaşama
  • Sürekli olarak susuz olduğunu hissetme
  • Yediğiniz ya da içtiğiniz gıdalardan aldığınız tatlarda bozukluk veya tamamen tat kaybı

Ağız yanması çözümüGenellikle bu belirtiler sabah uyandığınızda başlar ve tüm gün boyunca devam eder. Akşama doğru bu belirtiler ya da yanma hisse daha da şiddetlenir. Bu belirtiler kişileri farklı şekillerde etkileyeceği için bazı insanlar bu belirtileri çok fazla hissederken bazıları hafif atlatacaktır. Bu rahatsızlık bazı insanlarda sürekli olarak ortaya çıkabilirken bazılarında ise ara ara ortaya çıkmaktadır.

Yanan Ağız Sendromu Tedavisi

Yanan ağız sendromu tedavisi için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak bu hastalık çeşitli tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir. Tedavide ilk olarak bu duruma neyin sebep olduğu araştırılır. Hastalığın nedeni belirlenirse bu neden tedavi edilerek ağız yanması da tedavi edilir. Diğer bir tedavi yöntemi de uzman diş hekimlerinin önereceği reçeteli ilaçlardır.

Ağızda meydana gelen yanma hissini ortadan kaldırmak için uzman hekimlerden yardım almanız gerekmektedir. Ancak bu süreç içersinde şekersiz sakız çiğneyerek, buz parçalarını emerek ya da alkol veya tütün ürünlerinden uzak durarak bu rahatsızlığı hafifletebilirsiniz. Bunlara ek olarak gün içerisinde sık sık ama az miktarlar su içmek, baharat ya da  asit içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmakta ağızdaki yanma hissini hafifletecektir.

 

 

5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp