Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Yarık Dudak Nedir?

Aile fertleri bebek bekledikleri zamanlarda, bebeklerinin sağlıklı doğmasını isterler ve bunun için dua ederek her türlü önlemi almaya çalışırlar. Ancak bazı durumlarda yeni doğan bebeklerde doğum kusurları meydana gelebilir. Bu sorunlardan bir tanesi de Yarık Dudak durumudur. Bu durumla karşı karşıya kaldığınızda paniklemeye ve endişeye düşmeye gerek yoktur. Çünkü günümüzde bu rahatsızlığın tedavisi için çeşitli yöntemler vardır.

Tarih10 July 2024 15:14

Doğumsal bir anomali olarak ifade edilen Yarık Dudak rahatsızlığı, hamileliğin ilk 4 ila 8 haftalarında bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında dudak ve yüzü oluşturacak yapıların tam birleşememesi durumunda ortaya çıkar. Doğum kusurları arasında en sık rastlanan rahatsızlıktır.

Yarık Dudak Çeşitleri Nelerdir?

Yarık Dudak çeşitleri, mikroform, inkomplet ve komplet yarık olmaz üzere üçe ayrılır.

Mikroform Yarık

Doğumla birlikte çocuğun dudağında ufak bir çentik şeklinde yarık olabilir. Bu duruma mikroform yarık denir.

İkomplet Yarık

Tek ya da çift taraflı olabilir. Yarık olarak bilinen bu durumda, bebeğin burun tabanın tam olarak dahil olmadığı durumlarda oluşmaktadır.

Komplet Yarık

Burun tabanını da kapsayan bu yarık türü hem tek taraflı hem de çift taraflı olabilir.

Yarık Dudak Neden Olur?

Bebekler anne karnındaki gelişimlerini tamamlarken yüz ve ağız dokuları tam olarak birleşmeye bilir. Bu durumda da üst dudakta yarıklar meydana gelebilir. Genellikle hamileliğin ikinci ya da üçüncü ayında ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık hamilelikte gerçekleştirilen ultrason kontrollerinde görülebilir.

Yarık DudakBebeklerinde yarık dudak rahatsızlığı olan ebeveynlerin endişelenmesine gerek yoktur. Çünkü hiçbir iz kalmayacak şekilde ya da minimum bir iz kalacak şekilde tedavi edilmesi mümkündür. Yarığın durumuna göre uzman hekimler cerrahi operasyonlara başvurabilirler. Bebekte ortaya çıkan yarık üst diş etlerini etkiliyorsa, bebeğin diş gelişimi ve konuşma özellikleri etkilenebilir. Ayrıca çocuklar arasında bu tür farklılıkların dalga konusu olacağı için çocuğunuz bu durumdan psikolojik olarak ta etkilenebilir. Bu nedenle de, bu rahatsızlıkla karşılaşan ebeveynler çocuklarının tedavisi için uzman hekimlerden yardım almalılardır.

Yarık Dudak Tedavisi Nasıl Olur?

Yarık dudak tedavisi için uzman hekimler ilk olarak ebeveynlere çeşitli sorular sorarak bebeğin durumunu belirlemeye çalışır. Aile fertlerinden herhangi birinde bu sorunun olup olmadığı kontrol edilir, bu rahatsızlığın bebeğinizin beslenmesini etkileyip etkilemediği gibi durumların belirlenmesi için çeşitli sorular sorabilir. Bu durumun tedavisi için uygun zaman çocuk doğduktan sonraki ilk 12 aydır.

Yardık Dudak Ameliyatı

Kontroller yapıldıktan sonra ebeveynlere durum özetlenir ve daha sonra yarık dudak ameliyatı için ebeveynlerin izni alınır. Daha sonra çocuğa genel anestezi uygulanarak ameliyata başlanır. Ameliyat esnasında uzman cerrah, dudaktaki yarığın her iki tarafında kesi yapar ve doku flepleri kullanır. Daha sonrada bu flepler birbirlerine dikilerek yarık tedavi edilir. Bu şekilde daha işlevsel ve yapı, görünüm bakımından doğal bir dudak elde edilmiş olur.

Yarık Dudak Ameliyatı Sonrası Neler Olabilir

Yarık dudak tedavisiAmeliyattan sonra çocuğunuzun dudağındaki yarık büyük oranda iyileşecektir ve işlevsel olarak görevlerini yerine getirecektir. Dudağında bir yarık olmayacağı için arkadaş ortamında ve okulda alay konusu olmayacak ve özgüveni zedelenmeyecektir. Buna ek olarak konuşma, nefes alma gibi durumlarının daha da iyi olacaktır.

Yarık Dudak Ameliyatı Sonrası Temizlik ve Bakım

Uzman hekimler ameliyat sonrası dudaktaki bölgenin kesinlikle temiz tutulmasını öğütlemektedirler. Çünkü bebekler bu bölgeye bilmeden temas edebilirler. Ya da bir şeyleri temas ettirebilirler. Bu da yaranın iyileşmesini zora sokabilir.

Ameliyatlı bölgeye ilk 3 – 4 hafta boyunca hiçbir şekilde baskı uygulanmamalı, su ya da sabun ile yıkanmamalıdır. Uzman hekimlerin sizlere önerdiği merhem ya da temizlik solüsyonları kullanabilirsiniz. Ameliyat bölgesi tamamen iyileşene kadar bebeğinize sıvı gıdalar vermeye özen göstermelisiniz.

5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp