Süt dişlerinin en önemli görevi, sonradan çıkacak dişler için yer tutmaktır. Ebeveynlerin zaman zaman dikkatten kaçırdıkları durumların başında, süt dişlerine gerekli özeni göstermemeleri sorunu gelmektedir. Bu tip dikkatsizlikler, dişlerin sağlıklı bir şekilde çıkmasını engellemektedir. Yer Tutucu; süt dişlerin olmadığı durumlarda kalıcı dişler için yer tutmaktır.
Bu nedenle Akvadent Özel Ağız ve Diş Poliklinikliği olarak süt dişlerinin uzun süre korunması için gerekli tüm tedavilerin yapılmasını öneriyoruz.
Süt dişlerinin olabildiğince ağızda tutulması için günümüzün gelişen tıp dünyasında birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bunlardan en önemlisi ve en çok tercih edileni yer tutucu tedavi yöntemidir. Yer tutucular, hareketli ve sabit olmak üzere iki farklı şekildedirler.
Amaçları, erken kaybedilen süt dişlerinin yerine, sabit dişlerin çıkmasına kadar yer tutmaktır.
Hareketli Yer Tutucu Apareyler
Birden fazla, tek veya çift taraflı diş eksikliğinde kullanılan hareketli yer tutucu apareyler, takıp çıkartılabilme özelliğine sahiptir.
Sabit Yer Tutucu Apareyler
Tek taraflı veya çift taraflı diş ekliğinde kullanılan sabit yer tutucu apareyler, sadece hekimler tarafından çıkartılıp takılabilmektedir. Ağızda kalma süresi, diş hekimi tarafından belirlenir.
Yer tutucu takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
· Yer tutucu takıldıktan sonra; sakız, şeker ve jelli yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Bu tip yiyecekler yer tutuculara yapıştıkları için apareylerin çıkmasına neden olabilmektedir.
· Yer tutucuların parmak veya dille ittirilmemeleri gerekir.
· Takıldıktan sonra diş temizliğine önem verilmeli, düzenli olarak bakımları yapılmalıdır.
· Sabit yer tutucular hekimler tarafından takılıp çıkartıldığı için herhangi bir şekilde müdahale edilmemelidir.
· Hareketli yer tutucular, yemek yeme haricinde sürekli takılı bırakılmalıdır.
· Yer tutucuların kontrolleri 6 ayda bir mutlaka yapılmalıdır.
· Yer tutucuların kırılması veya bozulması durumunda yerine mutlaka yenisi yapılmalı veya gerekli onarım işlemi gerçekleştirilmelidir.
· Hareketli yer tutucuların kaybolmaması için yemek yeme esnasında özel kutusunda muhafaza edilmelidir. Kaybolması durumunda yerine yenisi mutlaka alınmalıdır.
Her eksik süt dişi için kullanılabilen yer tutucular, diş hekiminin kontrolünden sonra kararlaştırılır. Çocuğunuzun dişlerinde erken düşme söz konusu ise mutlaka diş hekimine danışın.
Yer tutucu kullanılmazsa ne olur?
· Erken düşen süt dişlerine yer tutucu takılmadığında, komşu dişler çıktığında çarpışık şekilde çıkabilir.
· Çarpık ve eğri dişlerin temizliği ve bakımı son derece zordur. Bu da dişlerde çürüme ve çatlama gibi durumların yaşanmasına neden olur.
· Eksik veya çürük dişler, çiğneme fonksiyonunun yerine getirmemesine neden olur.
· İlerleyen dönemlerde estetik sorunlara neden olur.
· Diş kaybına, dişeti hastalıklarına ve ağız kokusuna neden olur.
· İlerleyen dönemlerde daha ciddi ortodondik problemlerin meydana gelmesine neden olur.
Hekiminizden randevu alın
Beylikdüzü’nde hizmet veren Akvadent Özel Ağız ve Diş Poliklinikliği ile iletişime geçerek sorunuzu bildirin ve randevu alarak çocuğunuzun yaşayabileceği muhtemel ağız ve diş sorunlarını önceden önleyin.