Ağız ve diş bakımını doğru şekilde nasıl yapılması gerektiğini bilmeyen insanlar vardır. Normalde ağız ve diş bakımının nasıl yapılması gerektiği çocukluk dönemlerinde öğretilmesi gerekir. Ancak ebeveynler çocuklarının bu durumu öğrenmelerine yardımcı olmazlarsa ya da kendileri bilmediği için doğru yöntemi öğretmezlerse bireyler doğru ağız ve diş bakımını öğrenemezler. Buda ilerleyen yaşlarda diş bakımını doğru yapılamadığı için çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle yetişkinlerin ağız ve diş bakımını en doğru şekilde yapabilmeleri için sizlere bilgiler vermeye çalışacağız.
Yetişkinlerde En İyi Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
İnsanların dişlerinde oluşan çürükler, diş eti hastalıkları ve diğer çeşitli hastalıkların başlıca sebeplerinden bir tanesi ağız ve diş bakımına dikkat edilmemesidir. Bu nedenle insanlar çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalırlar. Hatta diş kayıpları bile yaşayabilirler. Yetişkin bireylerin bahsedilen sorunlarla karşılaşmamak için aşağıdaki adımlara dikkat etmeleri gerekir.
- Dişlerde oluşan diş çürüklerinin en önemli nedeni, diş yüzeyinde meydana gelen plaklardır. Bu plakları temizlemek için florür içeren diş macunlarıyla dişlerinizi sabah akşam olacak şekilde en az 2 kez fırçalamalısınız.
- Diş yüzeyinde oluşan plaklar temizlenmediği taktirde diş taşına dönüşür. Plakların diş taşına dönüşmemesi için sadece dişleri fırçalamak yeterli olmaz. Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipiyle de dişlerinizin arasına temizlemeniz gerekir.
- Şeker ve nişasta içeren gıdaların ve yapışkan özelliği olan çerezlerin tüketimini sınırlandırmalısınız. Ayrıca bu ürünleri tükettikten sonra dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
- Profesyonel diş temizliği için diş hekimlerinden yardım alabilirsiniz.
- Diş hekimlerine rutin kontrollere giderek diş bakımızın durumunu öğrenebilir ve oluşabilecek çeşitli rahatsızlıkları önleyebilirsiniz.
Diş etlerinde meydana gelebilecek çeşitli rahatsızlıklar genel sağlığınızı da tehlikeye atabilir. Son yıllarda gerçekleştirilen araştırmalara göre diş etlerinde oluşan hastalıklar şeker hastalığı, kalp hastalığı ve prematüre doğumlar gibi çeşitli hastalıklara neden olduğu gözlemlenmiştir.
İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilecek olan ağız ve diş hastalıklarının tedavisi için dolgu, kuron gibi yöntemler uygulanabilir. Bu tedavilerin uygulandığı dişin etrafında çürükler oluşabilir ve normal çürüklere göre daha belirgin olurlar. Bu nedenle herhangi bir ağız ve diş tedavisiyle ağzınıza bir şeyler takıldıysa ağız ve diş bakımınıza daha çok önem vermelisiniz.
Dişlerin Daha Beyaz Görünmesi İçin Ne Yapılabilir?
Ağız ve diş hijyeninizi dikkatli bir şekilde gerçekleştirseniz bile bazen dişleriniz istediğiniz beyazlığa kavuşmayabilir. Dişlerinizi istediğiniz beyazlığa kavuşturmak için uzman diş hekimlerine başvurarak profesyonel temizlik ve diş beyazlatma için yardım alabilirsiniz. Diş hekimleri dişlerinizde oluşan ve ne yapsanız da geçmeyen lekeleri temizler ve daha sonra dişlerinizi doğal rengine kavuşturabilir.
Beslenmenin Diş Bakımı ve Sağlığı İçindeki Yeri
Beslenmenin genel sağlık açısından ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Beslenme ağız ve diş sağılığı içinde olukça önemlidir. Dengeli beslenmek diş etlerindeki dokuları ve dişi kuvvetlenmesine ve çeşitli hastalıklara karşı dayanıklı hale gelmelerine yardımcı olur. Ayrıca tüketeceğiniz meyve ve sebzeler içerdiği lifler sayesinde dişlerin ve diş etlerinin temizlenmesine yardımcı olur.
Tüketeceğiniz şeker ve nişasta miktarını sınırlandırırsanız dişlerinizde oluşacak çürükleri engelleyebilirsiniz. Yapışkan çerez ve çeşitli gıdaların tüketiminden uzak durursanız plak oluşumunu da önleyebilirsiniz. Asit içeren yiyecek ve içecekleri çok fazla tükettiğinizde diş minesinde aşınmalar meydana gelebilir. Bu nedende asitli gıdaların tüketimini sınırlandırmalısınız.