Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Yirmilik Dişler Ne Zaman Çekilmelidir?

Yetişkinler daimi dişlerine kavuştuktan belirli bir zaman sonra tekrar diş çıkarma hissini yaşayabilirler. Bu hissi genellikle ağzının arka tarafında meydana gelir. Öncelikle bir şişlik oluşur ve daha sonra 4 tane olan 20’lik dişler çıkmaya başlar. Bu sırada ağzınızda ve dişlerinizde ağrılar ve sızılar hissedersiniz. Bu ağrılar bazen hafif şekilde oluşurken bazen de dayanılamayacak seviyelerde oluşur. Bu acılarla karşılaştığınızda uzman hekimlere başvurarak 20’lik diş tedavisi için yardım almanız gerekir.

Tarih11 February 2021 12:39

İnsanlar 18 yaşını doldurduktan sonra ağız içerisinde çıkan, akıl dişi ya da bilgelik dişi olarak da adlandırılan dört adet azı dişlerine daha sahiplerdir. Bu dişler bazen hiçbir şekilde sizi rahatsız etmeden gömülü bir şekilde kalabilir. Ancak çıkmaya başladığında büyük ağrılara ve sızılara neden olabilir. Ayrıca gömülü dişler çıkmaya başladıklarında ağız ve diş sağlığınızı tehlikeye sokabilirler. 20’lik dişler sizlerde ağrıya, enfeksiyonlara, diş eti rahatsızlıklarına, çevre dişlere zarar verme gibi sorunlara neden olabilir. Bu aşamaya gelen gömülü dişlerin çekilmesi gerekmektedir.

Yirmilik Dişlerin Çekilme Nedenleri

20lik diş çekimiİnsanların genellikle 20’lik dişlerle alakalı belli başlı sorunlarla karşı karşıya kalırlar. 20’lik dişler çıkarken ağız içerisinde yeterli yer bulamadıkları için gömük olarak çıkabilirler. Yani 20’lik dişler normal dişler gibi düz çıkması gerekirken yan tarafa doğru çıkabilirler bu şekilde de yandaki dişlere baskı uygulayabilirler. Bu durumda ağız içerindeki dişlerin konumlarının bozulmasına, yamukluklara ve birçok farklı duruma neden olabilir.

20’lik dişlerinizden bazıları kısmen çıkması ile diş eti arasında oluşturduğu boşluklara besin parçacıkları yerleşerek plak ve bakteri oluşumuna neden olabilir. Bakteriler çoğalarak enfeksiyonlara ve iltihaplanmalara yol açabilir.

Ortodonti tedavisi alan bireylerde 20’lik dişlerin normal bir şekilde çıkabilmesi tedavi almayan bireylere göre daha zordur. Çünkü ortodonti tedavisiyle dişlerinizin dizilimi ve konumları ayarlandığından dolayı 20’lik dişlerin çıkabilmesi için gerekli olanlar daha da daralmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz durumlarla karşı karşıya kaldığınızda 20’lik dişlerinizi çektirmeniz gerekmektedir. Uzman hekimlere başvurarak gömülü dişlerinizi kolaylıkla çektirebilirsiniz. Bu şekilde ağız ve diş sağlığınızı korumuş olursunuz.

20’lil Diş Çekilmesine Nasıl Karar Verilir?

20’lik diş illa çekilmesi gerekir gibi bir durum söz konusu değildir. 20’lik dişler bazı insanlarda hiçbir zaman sorun yaratmazlar ve herhangi bir işleme gerek duymadan ömür boyu ağız içerisinde yer alabilirler. Ancak bu dişler problemler oluşturmaya başladıysa ve sizleri rahatsız eder duruma geldiyse uzman diş hekimlerine başvurmanız gerekir. Uzman hekimler gömülü dişlerin çekilip çekilmeyeceği hakkında sizlere bilgilendirirler. Çekilmesi gerekiyorsa sizlerin izni doğrultusunda dişleriniz çekilebilir.

20lik diş ağrısı20’lik diş çekimi sırasında lokal anestezi uygulanmaktadır. Ancak bazı durumlarda sedasyon gerekli olabilir. Bu dişlerin çekilmesi için en uygun görülen zamanlar gençlik yaşlarıdır. Çünkü 20’lik dişlerin kökleri tamamen gelişmediği için çekilmesi gerekiyorsa genç yaşlarda çekilmesi daha iyi olacaktır. Genç yaşta çektireceğiniz 20’lik dişler sizlerde ısırma, çiğneme ve konuşma gibi açılardan etkilemeyecektir.

Genel olarak ağız ve diş sağlığınızı korumanın en önemli olayı ağız ve diş hijyeninizi düzenli olarak yapmaktır. Bunun için günde sabah akşam olmak üzere florür seviyesi yeterli olan diş macunu kullanarak dişlerinizi fırçalamanız gerekmektedir. Dişlerinizin arasında kalan besin parçacıklarının birikmesini ve bakteri oluşturmasını önlemek için diş ipi kullanmanız gerekir. Ağız ve diş hijyeninize ne kadar dikkat etseniz de ağız ve diş sağlığınızda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun için düzenli olarak diş hekimlerinden kontrol amaçlı muayene olmanız gerekir. Muayenelerinizi yılda iki sefer olarak yaptırmanız ağız ve diş sağlığınız için oldukça önemlidir.

5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp